DÜŞ KIRGINLARI / Ebru Çeliktuğ

Arka Pencere Dergisi, Temmuz 2018, Sayı 8

Mehmet Eroğlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan “Düş Kırgınları”, Sabahattin Ali uyarlaması ilk filmi “Kar Beyaz”la dikkatleri çeken Selim Güneş’in imzasını taşıyor. 

Mehmet Eroğlu’nun 2005’te yayımlanan romanı “Düş Kırgınları” aynı adla perdeye uyarlandı. Sabahattin Ali’nin hikayesinden uyarladığı ilk filmi “Kar Beyaz” ile tanıdığımız Selim Güneş’in yönettiği “Düş Kırgınları”na kaynak olan metin, sinemaya uyarlaması hayli cesaret gerektiren bir roman. Yazarın çok sevdiği, tarihsel ve kültürel dokusu hayli zengin ve derin Karaburun yarımadası bir kez daha bu romana da ev sahipliği yapıyor. Eroğlu romanlarında en sık rastladığımız karakterler, 1968 kuşağında halk için mücadele veren sol kesimlerdir. “Düş Kırgınları”nın kahramanı Kuzey (Mert Tanık) de, 1980 darbesinin ceremesini çekmiş devrimcilerden. Bir çatışmada yürüme yetisini kaybeden yakın dostu Sami (Buğra Koçtepe) ile Foça’da Karayel Pansiyonu’nu işletiyor. Bir gün pansiyona çevredeki eski Rum köyleriyle ilgili çekilecek bir belgesel için ön araştırma yapan Şafak (Denise Ankel) geliyor. Şafak ile Kuzey arasında gelgiti bol bir aşk başlıyor. Bir yandan Şafak’ın nişanlısının varlığı, bir yandan dünyayı keşfetme isteği çiftin arasına gölge gibi girse de ilişki tutkulu biçimde devam ediyor. Ta ki bir gece şiddetli bir kavga sonrasında Şafak’ın alıp başını gitmesine kadar. Bu noktadan sonra Kuzey hayata küsüp, teselliyi alkolde arıyor.

Romanın kurgusuna sadık kalmak zor olsa da (aslında hikaye bir yazara sipariş ediliyor romanda ve epizodlar halinde Kuzey’in Şafak’la, Kuzey’in Çiğdem’le ilişkisi yıllara yayılarak ileri geri gidişlerle anlatılıyor, hayli oyuncaklı bir biçim söz konusu) senaryoya da imzasını atan yönetmen Güneş, bu zor işin altından kalkabilmek için sadeleşmeye çalışmış. 256 sayfalık bir romanın perdeye uyarlanması şüphesiz bire bir olamayacağı için bazı karakterlere, olay ve hikayelere filmde yer vermemek Güneş’in isabetli tercihi. Güneş de filmi “Karşılaşma”, “Aşk-Sevgi”, “Ayrılık”, “Kavuşma” bölümlerine ayırmış. Kuzey’in iç dünyasına ve Şafak ile ilişkisine yoğunlaşan senaryonun zayıf yönlerinin başında Şafak’ın kaybolmasından sonra Kuzey’in ağabeyinin, gittikçe zarar eden pansiyonun devriyle ilgili Çiğdem’i (Bahar Yanılmaz) göndermesi ve Çiğdem’in Kuzey’e ilgisi geliyor. Çiğdem gibi filmde anlaşılmaz bir karakter de Handan (Lila Gürmen). Bu iki karakterin tam olarak kim oldukları ve hikayedeki rollerinin aslında ne olduğu karanlıkta kalıyor.

Romana da adını veren, gerçekleşemeyen bir düşün peşinde koşup gönül kırgınlığına uğramış bir kuşağa ait Kuzey. 1980 itibarıyla adeta üzerinden buldozerle geçilmiş bir devrimci kuşağın üyesi. Aşk konusunda ise hayli beceriksiz. Şafak bunca yaş farkına rağmen aşk konusunda çok daha cesur ve devrimci! Kuzey-Şafak ilişkisine ağırlık verince, keşke aşk ve sevgiye dair Kuzey’in duruşu bu kadar kapalı kalmasaydı.

GENEL (2 / 5)
BİÇİM (3 / 5) İÇERİK (2 / 5) OYUNCULUK (1 / 5)

ÇIKIŞ 15 Haziran
YÖNETMEN Selim Güneş
SENARYO
Selim Güneş (Mehmet Eroğlu’nun romanından)
OYUNCULAR Mert Tanık, Denise Ankel, Bahar Yanılmaz, Buğra Koçtepe, Hakan Emre Ünal, Cansu Fırıncı
YAPIM
2017 Türkiye
SÜRE
89 dk
DAĞITIM Başka Sinema